Hvordan enkelt utvikle en nettside selv

Det å komme i gang og skape en nettside kan virke overveldende for mange, men det er faktisk mye enklere i dag enn noen gang. Enten om du skal lage en nettside for en bedrift eller privatperson, finnes det en rekke verktøy, ressurser og plattformer som gjør det enkelt å bygge pene og funksjonelle nettsider uten særlig teknisk ekspertise. Det trenger heller ikke å koste deg skjorta. I denne artikkelen skal vi utforske hvordan du kan utvikle din egen nettside selv, samtidig se på de nyeste trendene og verktøyene som gjør prosessen både enkel og spennende.

Definer hovedbudskapet

Det første steget burde være å definere hva hovedbudskapet med nettsiden er. Besøkende ønsker ikke å bruke unødvendig tid på å forstå hva nettsiden dreier seg om, så dersom dette ikke kommer tydelig fram vil de fort gå videre til noe annet. Hovedbudskapet bør være retningsgivende for design og innhold på nettstedet. Her vil det være naturlig å stille seg spørsmål som: Hvordan ønsker jeg/vi å fremstille oss? Hva er det viktigste jeg/vi ønsker å formidle eller oppnå med nettsiden? Hvem er målgruppen min/vår, og hva slags informasjon eller funksjonalitet er mest relevant for dem? Ved å reflektere over slike spørsmål tidlig i fasen, er vi med på å skape et klart og overbevisende hovedbudskap som vil lede utviklingen av nettsiden.

Nettsideplattformer

En nettsidebygger gir en enkel og intuitiv tilnærming til nettsideutvikling, ofte med funksjoner som dra-og-slipp, som gjør det mulig å tilpasse design uten å måtte kode. Disse plattformene legger ofte vekt på mobilvennlighet, slik at nettsiden ser bra ut på alle enheter uten at det kreves mye ekstra arbeid. Når det kommer til å velge en plattform for nettsideutvikling, er mulighetene mange. I mange år har WordPress vært en standard for nettsideutvikling, og det er fremdeles et populært valg blant mange. Plattformen tilbyr et bredt utvalg av temaer og plugins som gjør det mulig å tilpasse nettsiden din etter behov. Imidlertid, er det flere og flere som går over til “no-code” webutvikling, der man slipper å bekymre seg for for servere, plugins, sikkerhetsoppdateringer, utviklingsmiljøer, kodeutrulling og utdatert software.

No-code webutvikling handler om å bruke plattformer som tar seg av kodingen for nettsiden din i bakgrunnen, slik at du ikke trenger å bekymre deg for å skrive HTML, CSS eller JavaScript selv. I stedet tilbyr disse nettsidebyggerne visuelle verktøy som lar deg lage strukturen og innholdet på nettsiden din på en enkel og intuitiv måte. Dermed kan en ha fokus på innhold, design og brukeropplevelse, mens kodingen har blitt tatt hånd om automatisk i bakgrunnen. Selv om du ikke trenger å kode selv, gir mange av disse verktøyene deg muligheten til å legge til tilpasset kode hvis du trenger ekstra funksjonalitet som ikke er inkludert som standard.

De beste no-code alternativene i dag

En av de mest populære no-code plattformene for å designe og publisere nettsider som har fått økt popularitet siste årene, er Webflow. Webflow er anerkjent som en av de fremste visuelle no-code nettsidebyggerne tilgjengelig i dag, da det kombinerer brukervennlighet, fleksible redigeringsmuligheter og mobilvennlighet. Webflow skiller seg også ut med sin gode CMS-funksjonalitet, som muliggjør enkel redigering av innhold direkte på nettsiden. Dette gjør det sømløst for kunder å legge til CMS-drevet innhold, samtidig som andre kan arbeide med å utforme den overordnede strukturen rundt det. Faktisk benytter vi i Ur Webflow til å utvikle en rekke nettsider for våre kunder, også vår egen nettside. Enten om man skal lage en nettside for deg selv, din bedrift eller en kunde, kan man bare ved noen timers opplæring (Webflow 101-kurset) komme i gang med å bygge nettsiden slik du vil ha den. Enten du foretrekker å starte fra bunnen av eller dra nytte av det store utvalget av gratis og betalte maler, vil Webflow gjøre prosessen enkel, spennende og svært effektiv.

Andre no-code-plattformer å nevne er Wix og Squarespace. Wix er kjent for sin gode dra-og-slipp-funksjonalitet, som gjør det mulig selv for nybegynnere å skape profesjonelle nettsider. Plattformen er også mobilvennlig og tilbyr et bredt utvalg av maler som kan tilpasses etter brukerens behov. I samme grad, er Squarespace et godt valg når det kommer til design og estetikk; et godt valg for de som ønsker en moderne og stilfull nettside. Squarespace tillater også brukere å tilpasse elementer for å gjenspeile sitt personlige merke eller virksomhet med en rekke moderne maler.

Velge nettsideplattform

Når det kommer til å velge en nettsideplattform for deg og ditt prosjekt, vil det naturligvis være flere faktorer som spiller inn, alt fra preferanse, ferdigheter, formål, omfang til budsjett. Hvis du skal bygge en nettside uten penger å bruke, kan Webflow være feil valg for deg. Selv om Webflow tilbyr en rekke gratis funksjoner, må man belage seg på noen utgifter likevel (e.g. CMS). Squarespace og Wix har også en tendens til å koste litt, for utvidet funksjonalitet. Når det gjelder nettsidebyggingen, tilbyr Webflow total frihet, som om du hadde kodet det, men visuelt. Wix har noen flere begrensninger og mer ferdige elementer, mens Squarespace tilbyr svært lite byggearbeid for en likevel enkel og pen nettside. Jeg vil si at Webflow og Wix krever noe ferdigheter, mens med Squarespace er det nesten ingen. Dermed kan Webflow og Wix, med sitt rom for frihet, skape noe utfordringer på sikt når nybegynnere bygger nettsiden selv, med mindre de vet nøyaktig hva de gjør. Omfanget på ditt prosjekt bør også tas i betrakning når du velger nettsideplattform. For eksempel kan Wix eller Squarespace fungere best til en enkel porteføljenettside, mens Webflow til et større kundeprosjekt med utvidet navigasjon, animasjon, CMS-oppsett og innhold. Ved å vurdere slike aspekter kan du lettere ta en beslutning om hvilken nettsideplattform som best passer ditt prosjekt. På denne måten kan du sikre at du oppnår dine mål og ønsket resultat, samtidig som du minimerer eventuelle utfordringer som kan oppstå underveis.

Oppsummering

Nettsideutvikling har blitt mer tilgjengelig enn noensinne takket være en rekke verktøy, hjelpemiddel, kurs og plattformer vi har i dag. Alt starter med å utvikle en solid strategi for kommunikasjon og innhold, og deretter valg av riktig verktøy. Når du skal velge riktig nettsideplattform, er det flere faktorer du må vurdere. No-code-plattformer som Webflow, Wix og Squarespace gir ulike tilnærminger til nettsidebygging, hver med sine fordeler og begrensninger. Mens Webflow gir total frihet og kreativ kontroll, kan det kreve litt mer ferdigheter å mestre. Wix og Squarespace tilbyr enklere byggemuligheter, men med begrenset tilpasning. Heldigvis, gir de fleste nettsidebyggere en rekke maler å velge mellom, som gjør designprosessen mer tilgjengelig. Jeg vil oppmuntre til å sette av litt tid til å utforske de moderne nettsidebyggerne vi har tilgjengelig i dag. Det er ikke skummelt, og de vil definitivt bidra til å effektivisere utviklingsprosessen for ditt prosjekt! Ikke minst vil de hjelpe deg med å utvikle en nettside på en brøkdel av tiden sammenlignet med tradisjonell koding.

Skrevet av
Vladi Eriksen

Andre artikler